Han Bijvoet: boeiende expositie over gedreven kunstenaar in dienst van het Evangelie

Han Bijvoet barmhartige Samaritaan,1964, olieferf op paneel, particulier bezit,

Han Bijvoet barmhartige Samaritaan,1964, olieverf op paneel, particulier bezit,

Han Bijvoet: ridder en mysticus. Zo heet de expositie in de RK basiliek st Bavo te Haarlem, die te zien is tot en met 28 oktober. Daarmee krijgt Han Bijvoet (1897-1975)voor het eerst een expositie. Onder dezelfde titel verscheen ook het eerste boek over zijn werk. “Personen zoals Han Bijvoet blijven vaak verborgen en verdienen meer aandacht,” stelde Wim Eggenkamp voorzitter van het bestuur van de Basiliek tijdens de opening op 31 maart 2017.

Han Bijvoet, muurschildering, st Bavo, annunciatie, engelen, bruioft te Kana, 1952,

Han Bijvoet, muurschildering, st Bavo, annunciatie, engelen, bruioft te Kana, 1952,

Han Bijvoet voelde zich geroepen om door te schilderen mensen te doordringen van Gods liefde en van het Heilig Evangelie. Hij was niet alleen huisvader van een gezin met vier kinderen, maar vooral ook een gedreven kunstenaar.

Eenzaamheid

“De prijs die Bijvoet daarvoor betaalt, is eenzaamheid,” lees ik in het boek over Han Bijvoet. “Hij betaalt deze tol graag in ruil voor het visioen, dat in pracht al het andere overtreft’’. Het betreft een citaat uit 1967 van Godfried Bomans.
Alles wat Bijvoet deed, stond in dienst van zijn geloof in God. Ondanks de ontkerkelijking van de jaren ’60 bleef hij daarin volharden. De tijdgeest liet hem koud. Zoals hij zelf stelde: ‘’De ware kunstenaar laat zich nooit leiden door de geest van de tijd. De ware kunstenaar heeft het innerlijk oog en innerlijk oor. Hij ziet en hoort dingen der eeuwigheid.”

Mysticus

Aan de veronderstelde eenzaamheid en het zien van hogere visoenen neigt men ertoe hem te zien als een mysticus. Maar is hij dat wel? “Nee’’, vertelde zijn kleindochter  Anita Bijvoet mij.  “Een mysticus trekt zich terug. Maar mijn opa was er juist sterkt op gericht om anderen met zijn kunst te raken. Door zich te zich te verdiepen in de Islam en Oosterse spiritualiteit probeerde hij de essentie van het geloof te doorgronden.”

Han Bijvoet , ontwerp voor een Engel met ster van Bethlehem, houtskool op papier, collectie fam. Bijvoet.

Han Bijvoet , ontwerp voor een Engel met ster van Bethlehem, houtskool op papier, collectie fam. Bijvoet, 1966. .

Glas-in-lood ramen van Han Bijvoet

Voor de st Jan de Doperkerk in Haarlem maakte hij glas-in-lood ramen. Als parochiaan van deze kerk genoot ik altijd van de kleurenpracht en de levendige figuren. Gedachten van nu maakten plaats voor een gevoel van eeuwigheid. Mystiek en mysterieus met een sterk gevoel van de eeuwigdurende aanwezigheid van God.
Datzelfde gevoel krijg ik ook bij het zien van Bijvoets werken in de st Bavo en de genadekapel van Heiloo. Zoals hij zelf stelde: “Het enige doel van beeldende kunst is de menselijke geest te bevrijden uit de duistere sfeer der troosteloze alledaagsheid.”

Han Bijvoet, vaandels, museum van de st Bavo

Han Bijvoet, vaandels, museum van de st Bavo

Oeuvre Han Bijvoet

Het oeuvre van Han Bijvoet is indrukwekkend en omvangrijk. Behalve de 22 kunstwerken voor de st Bavo maakte hij ook:
• Ontwerp voor een groot medaillon “Engel met ster van Bethlehem’’ (1966). Het Heilig Kerstmisgilde van Haarlem bestaat in juni 2017 700 jaar en hoopt op plaatsing in de kerstkapel van de st Bavo.
• Maria met kind 1958; Olieverf op doek (particuliere collectie, foto Anita Bijvoet). Anita Bijvoet: “Ik vind dit het allermooiste. Zie je die plooien van haar kleed? Prachtig, toch?.”
• Vaandels: Han Bijvoet maakte vijf vaandels onder andere het Vaandel voor de Franciscaanse Derde Orde (te zien in kathedraal museum st Bavo).
•Heiloo, wandschilderingen voor de genadekapel (1930-1941).
• Ook maakte hij ex libri, bidprentjes, beelden.

Wist je dat?

Wist je dat Han Bijvoet ook ‘’het hemels Jeruzalem’’ in de kathedrale basiliek st Bavo te Haarlem schilderde? Ene Giovanni Montini, die later in 1963 paus Paulus VI werd, zag hem aan het werk. En sprak:   “Dit is echt kerkelijke kunst’’.

Kortom: doen! Zowel de expositie bezoeken als het boek lezen.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur, zaterdag: 11-15 uur.

Bron: Ridder en Mysticus: Han Bijvoet (1897-1975); kunstschilder te Haarlem. (Uitgeverij Spaar en Hout, Haarlem, ISBN 978-908683-0572, voor 12,50 euro te koop in het Museum van de st Bavo).

Dit bericht werd geplaatst in art op door .

Over Marianne Visser van Klaarwater

Marianne schrijft voor haar blog 10tips4trips.info over wat haar raakt te weten: reizen, muziek, kunst, spiritualiteit en koningshuis. Reizen: Sinds februari 2014 is ze reportster voor Verkeersburaus.info In januari 2013 verscheen haar publicatie ''een schuit vol verhalen'' Van 1990-2006 bereisde ze de wereld als reporter voor vak-en consumentenbladen. (Lekker eten en drinken, de Goede Smaak, Slijtersvakblad) Muziek Vanaf haar 9e speelt Marianne piano. Wegens haar liefde voor en kennis van muziek is ze sinds februari 2016 expert Muziekreizen bij vakantieboulevard.nl Koningshuis In december 2015 verscheen haar publicatie Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie, uitgeverij U2pi In 2005 verscheen bij Ten Have haar boek: vorstenhuizen van Neerland, België en Luxemburg. Spiritualiteit In 2011 verscheen haar boek: "doorheen het leven, doorheen de dood' Daarmee maakt ze een leven na het aardse bestaan bespreekbaar. Het voorwoord schreef Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam. Op 23 oktober 2013: bood Marianne haar boek aan aan paus Franciscus. Van 2006-2008 studeerde Marianne theologie aan het Bonifatius-instituut Kunst Van 2011-2015 voerde Marianne de eindredactrice van de glossy Palet En verder Marianne is sinds 2006 redacteur 50plusser.nl en sinds 2015 reporter Libelle.nl Sinds 2001 schreef ze 15 boekjes voor de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen In 2001 verscheen haar boek Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank Van 1992-1999 was ze redactioneel medewerkster van vakbladen binnen de gezondheidszorg (Instellingen, Grootkeuken) Van 1982-1990 vervulde ze diverse bestuursfuncties in de zorg en was ze vrijwilligster bij de Vierde Wereldbeweging in de Schilderswijk van Haarlem, een solidariteitsbeweging met de allerarmsten. Vn 1972-1982 werkte ze op kantoor en werd uiteindelijk economisch stafmedewerkster bij de NOS. 1965-1972 Middelbare school mms

2 gedachten over “Han Bijvoet: boeiende expositie over gedreven kunstenaar in dienst van het Evangelie

  1. Anita Bijvoet

    Wat een prachtig artikel Marianne! Vanuit de familie hartelijk dank voor jouw warme belangstelling en betrokkenheid.

    Anita Bijvoet: medepelgrim uit Rome

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *