Baarn: ’’lekker eten en drinken in historische panden ‘’

Baarn; Anton en Ine Hooydonk. Destijds nam hij het initiatief tot concerten in Kasteel Groeneveld. Bij het lezen van ''Baarnse Horeca in historische panden'' komen mijn jeugdherinneringen terug.

Baarn; Anton en Ine Hooydonk. Destijds nam hij het initiatief tot concerten in Kasteel Groeneveld. Bij het lezen van ”Baarnse Horeca in historische panden” komen mijn jeugdherinneringen terug.

Aangenaam verrast ontvang ik een postpakket. Het bevat het boek ‘’Baarnse Horeca in historische panden,’’geschreven door Wil Hordijk, Voor mij als geboren Baarnse is het ’n feest van herkenning.

Baarn; verhalen en foto's van toen en nu, plus recepten en fietsroutes

Baarn; verhalen en foto’s van toen en nu, plus recepten en fietsroutes

Al bladerende door het boek komt de historie tot leven. Dat gaat gepaard met de nodige ‘’oja’s’’. Nieuwsgierig vraagt Peter wat er is en ik zeg: ‘Kijk eens wat ik ontvangen heb. Een boek vol prachtige foto’s en verhalen over Baarnse Horeca in historische Baarnse panden.’’

Baarn: de Kerkbrinck

‘’Kijk, daar heb je Grand Cafe de Kerkbrinck. Vroeger was dat de Winkel van Sinkel. Zie je die ramen op de eerste verdieping? Daar woonde oom Frans. Hij geloofde in  spoken en geesten. Zijn lichaam stelde hij ter beschikking van de wetenschap.Nu serveren ze in De Kerkbrinck heerlijke spare-ribs . Wat leuk,  het recept staat er zelfs bij.’’

Baarn: kasteel Groeneveld

‘’En kijk daar heb je kasteel Groeneveld. Zo zag het eruit begin 20e eeuw maar zo begin 19e eeuw, Zie je ie allure, die grandeur van vervlogen tijden? In mijn jeugd nam Anton Hooijdonck het initiatief om hier kasteelconcerten te organiseren. Zijn vrouw Ine en hij waren de beste vrienden van mijn ouders. Ze zijn me allen nog steeds dierbaar, maar leven niet meer. ‘’

Baarn, Kasteel Groeneveld, uit ''Baarnse Horeca in historische panden'' Wil Hordijk

Baarn, Kasteel Groeneveld, uit ”Baarnse Horeca in historische panden” Wil Hordijk

Memories aan Baarn als “mijn eigen Zuiderzeeballade”

Al bladerende door het boek ontstaat zo mijn eigen ‘’Zuiderzeeballade’’. Vol herinneringen en emoties om een tijd die niet meer is. Maar ook met inspirerende foto’s en verhalen om Baarn nog een keer te bezoeken.  Vooral ook aan de hand van de in het boek drie beschreven routes langs Baarnse horeca. Sinds ik veertig jaar geleden Baarn verliet veranderde de plaats. Zoals overal gebeurt.  Wat bleef zijn die panden met hun rijke geschiedenis. Om ons daarvan iets mee te geven plaatste Wil Hordijk per beschreven horeca  zowel  foto’s van nu als van het verleden.

Kasteel de Hoge Vuursche, Baarnse Horeca in historische panden/Wil Hordijk

Kasteel de Hoge Vuursche, Baarnse Horeca in historische panden/Wil Hordijk

Prettig leesbare verhalen van Wil Hordijk

Bij de prachtige foto’s schreef Wil Hordijk prettig leesbare verhalen. Na een korte en bondige intro neemt ze haar lezers mee naar de historie. Je leeft als het ware mee met de bewoners van deze panden.
Zoals met de familie Kuijer. Zij waren vanaf eind 18e eeuw tot 1972 eigenaren van café Kuijer. ‘’Zoon Henk was een grote sterke kerel’’, beschrijft Wil Hordijk kleurrijk. “Hij wist wel raad met klanten die niet wilden betalen: Die hield hij bij kop en kont boven de Eem en zei: ‘Betalen..of je gaat De Eem in’. Hij was verder goed van vertrouwen.”

 

Baarn, waar nu de Hema staat bevond zich vroeger Hotel Velaars, Baarnse Horeca in historische panden/Wil Hordijk

Baarn, waar nu de Hema staat bevond zich vroeger Hotel Velaars, Baarnse Horeca in historische panden/Wil Hordijk

Baarnse Horeca in historische panden

Kortom: ‘’horeca in historische panden’’ van Wil Hordijk is een echte aanrader. Ze geeft een beeld van:
• Oorspronkelijke horeca in historische panden; van tolhuis Groeneveld tot landgoed Groot Kievitsdal beschrijft dit acht panden.
• Nieuwe horeca in historische panden; van Grand Café Groeneveld tot de Smaecken van de vroegere boerderij en nu ijssalon Hamelinck beschrijft dit 9 panden.
• Verdwenen hotels en restaurants; van hotel Central tot café-restaurant Wilheminapark beschrijft dit 7 panden.
• Drie door Wil Hordijk bedachte fietsroutes van 17 (2)en 16 (1) km nemen je mee door Baarn en Lage Vuursche.
• Recepten: de chefkoks van de beschreven panden gaven hun beste recepten prijs. Leuk en lekker om te maken.

Wist je dat?

Wist je dat Wil Hordijk eerder een boek schreef over de Torens van Baarn? Ook hierbij bedachte ze drie fietsroutes. Eethuis Café en voormalig buurtstation De Generaal verhuurt fietsen.

Het boek is te koop bij de boekhandels in Baarn, bij paleis Soestdijk en kasteel Groeneveld en bij w.hordijk@matrix.nl. Ik leerde Wil Hordijk kennen tijdens de opname RTV Baarn over de expositie over Escher en diens leermeester De Mesquita in Paleis Soestijk.

Baarnse Horeca in historische panden
2016
Uitgave: Historische Kring Baerne
ISBN: 2000000007670
€ 19,95

Dit bericht werd geplaatst in travel op door .

Over Marianne Visser van Klaarwater

Marianne schrijft voor haar blog 10tips4trips.info over wat haar raakt te weten: reizen, muziek, kunst, spiritualiteit en koningshuis. Reizen: Sinds februari 2014 is ze reportster voor Verkeersburaus.info In januari 2013 verscheen haar publicatie ''een schuit vol verhalen'' Van 1990-2006 bereisde ze de wereld als reporter voor vak-en consumentenbladen. (Lekker eten en drinken, de Goede Smaak, Slijtersvakblad) Muziek Vanaf haar 9e speelt Marianne piano. Wegens haar liefde voor en kennis van muziek is ze sinds februari 2016 expert Muziekreizen bij vakantieboulevard.nl Koningshuis In december 2015 verscheen haar publicatie Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie, uitgeverij U2pi In 2005 verscheen bij Ten Have haar boek: vorstenhuizen van Neerland, België en Luxemburg. Spiritualiteit In 2011 verscheen haar boek: "doorheen het leven, doorheen de dood' Daarmee maakt ze een leven na het aardse bestaan bespreekbaar. Het voorwoord schreef Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam. Op 23 oktober 2013: bood Marianne haar boek aan aan paus Franciscus. Van 2006-2008 studeerde Marianne theologie aan het Bonifatius-instituut Kunst Van 2011-2015 voerde Marianne de eindredactrice van de glossy Palet En verder Marianne is sinds 2006 redacteur 50plusser.nl en sinds 2015 reporter Libelle.nl Sinds 2001 schreef ze 15 boekjes voor de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen In 2001 verscheen haar boek Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank Van 1992-1999 was ze redactioneel medewerkster van vakbladen binnen de gezondheidszorg (Instellingen, Grootkeuken) Van 1982-1990 vervulde ze diverse bestuursfuncties in de zorg en was ze vrijwilligster bij de Vierde Wereldbeweging in de Schilderswijk van Haarlem, een solidariteitsbeweging met de allerarmsten. Vn 1972-1982 werkte ze op kantoor en werd uiteindelijk economisch stafmedewerkster bij de NOS. 1965-1972 Middelbare school mms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *